torsdag 11 oktober 2012

Recept på äppelpaj/kakstårta!

 Nu kommer äntligen receptet på den äppelpaj/kaksinspirerade tårtan.
 
 
Tårtbottnarna gjordes utifrån detta receptet,
 men jag delade upp smeten i två delar
 och gräddade varje del i en 15cm rundform.
 
 
Detta behöver du till bottnarna:
 

100 g smör eller margarin
 
2 dl socker
 
1 ägg
 
2 tsk bakpulver
 
4 dl vetemjöl
 
1 ½ dl mjölk
 
2-3 äpplen
 
2 msk socker
 
Ca. ½-1 msk kanel
 
 
Såhär gör du:
 
 Rör smör och socker. Tillsätt ägget. Rör sedan i bakpulver, sedan vetemjöl, ca 1tsk kanel  och sist mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet.
 Häll i hälften av smeten en smord bröad form.
 
Skala äpplen och skär i mindre klyftor. Blanda socker och kanel och rulla äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan.
 Strö lite kanel över kakan.
 
Grädda i 175-200ºC i nedre delen av ugnen, ca 25-40 minuter.
 
När första bottnen är klar, gör då en till utav resten av smeten.
 
 
Två av tårtans lager fylldes med äpplekompott,
som tillagades på detta vis.
 
Detta behöver du till äpplekompotten:
 
4-5st äpplen
 
Socker
 
Kanel
 
Vanilj
 
Kardemumma
 
Såhär gör du:
 
Skala och tärna äpplen i mindre bitar.
Koka dom mjuka med socker. Inget vatten ska tillsättas,
så man får koka försiktigt i början och röra ordentligt så att det inte bränns i botten på kastrullen.
 
Smaksätt äpplena med kanel, vanilj och en hel del malen kardemumma. 
När äppelbitarna mjuknat mosar du en del med en gaffel i kastrullen och låter en del vara hela. 
Låt sedan svalna.

 
Tårtan fylldes och täcktes även med glasscreme.
 
Detta behör du till glasscreme:
 
 5dl Vaniljkräm
 
3dl Grädde
 
Såhär gör du:
 
Tillaga så att du får ungefär 5dl vaniljkräm.
Vispa grädden och blanda den med vaniljkrämen.


När bottnar svalnat delas dom i mitten,
och fylls sedan med den avsvalnade äppelkompotten.
 
Det mittersta lagret fylls och tårtan täcks runt om med glasscremen.
 

 
Sist men inte minst toppas tårtan med "smuldeg"
 
Detta behöver du till smuldegen:
 
 
Smör
 
Socker
 
Vetemjöl
 
Havregryn
 
 
Såhär gör du:
 
Jag brukar aldrig mått när jag gör paj, men här använde jag ca 75gram smör och blandade i resten till jag fick en lagom klibbig deg.
 
Degen gräddades i 225grader tills den fått lagom med färg.
 
När den sedan svalnat,
strödde jag den på toppen av tårtan och längs sidorna.
 
 
Klar att servera!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar