Senaste tiden har det bakats många morotstårtor/kakor här hemma. Igår var det dax för ännu en. Denna gången hittade jag detta receptet., men gjorde lite små justeringar.
Kakan blev himmelskt god och jättesaftig!
Glasyren blev jättefluffig och jag smaksatte den med lite limeskal och juice för att inte bli för söt.
Detta är helt klart mitt favorit recept på morotskaka
Detta behöver du till kakan:
4 Medelstora morötter
1 svätt mjölk
3½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
0,5 tsk ingerfära
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja
Till glasyren:
200 gram
philadelphiaost
75 gram mjukt
smör
3½-4,5 dl
florsocker
2 tsk
vaniljsocker
En skvätt juice ifrån en lime
Topping:
Riven kokos
Skalet från en lime
Såhär gör du:
Smörj och bröa en rund bakform (med
kokosflingor). Jag använde en löstagbar botten form med 23 cm i
diameter.
Skala morötterna. Riv den ena moroten fint i ett rivjärn. Dela andra tre i små bitar. Koka bitarna mjuka och
mixa sedan till en puré i matberedaren eller med mixer stav, tillsätt gärna en skvätt mjölk.
Låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser separat (vetemjöl, salt, bikarbonat, kanel & vaniljsocker). Blanda försiktigt ner tillsammans med oljan. Vänd ner morotspurén, den rivna moroten och blanda till en slät smet.
Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter på 175 graders ugnsvärme. Prova med en sticka.
Vispa philadelphiaost och smör krämigt/fluffigt, tillsätt sedan
florsocker och vaniljsocker och vispa igen. Pressa i liten skvätt limejuice.
Glasera morotskakan med frostingen då den är helt sval.
Toppa med riven kokos och rivet limeskal, ev. några klyftor också.
Förvara i
kylen.
Psst.. Denna glasyren var lika krämig trots att den stått ikylskåpet hela natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar