onsdag 12 september 2012

Perfekta tårtbottnar!



När jag bakar mina bottnar
använder jag mig alltid av detta receptet.
 
Det är sällan det misslyckas!
 
 
 
 
Så här gör jag:
 
Till en form på 18 cm i diameter behövs  2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs  3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.

I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver:
 
1 tsk till 2-3 ägg,
1,5 tsk till 4-5 ägg 
2 tsk till 6 ägg.
 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt.
Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i
 
 20 minuter för 2 ägg,
25-30 minuter för 3-4 ägg 
35-40 minuter för 5-6 ägg.
 
Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den.
 
Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. För det mesta bakar jag alla tårtbottnar i god tid innan de behövs; väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.
 

2 kommentarer:

  1. Vad använder du för storlek på formen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dn på bilden är 15cm blir ca 6-8bit :-) Annars använder jag ofta 20cm form:-)

      Radera